lauantai 30. maaliskuuta 2013

TASAN KUUSI VUOTTA SITTEN...

Pääsiäisenä vuonna 2007 tapahtui elämässäni jotain mullistavaa...Ystäväni Jontte lähestyi 50 vuoden ikää ja sain idean että hänet pitää kipata Ambomaalle, jonne Hankelan pariskunta oli juuri asettunut työhön. Hankelan Jussi, Jontte ja minä olimme olleet yhdessä vetämässä miestenpäiviä Päiväkummussa muutamia kertoja. Ajatukseni oli "kaapata" Jontte aamulla kotoaan ja viedä lentokentälle. Tiesin että rokotukset olivat voimassa. Olis sopinut asian Jonten vaimon ja työnantajan kanssa...No, kahdestaanhan emme matkaan lähteneet vaan loppujen lopuksi meitä oli 19 hengen ryhmä. Ilmoitin asian Jontelle Kummun joulujuhlassa ja pääsin yllättämään, asia ei ollut vuotanut hänen tiedokseen.
Niin sitten saavuimme Ambomaalle. Pääsiäislauantaina nautimme Jonten syntymäpäivävuohen, jonka päivänsankari teurasti melkein itse.
Juuri tällä reissulla sait kutsut tulla työhön Ambomaalle. Tapasin kirkon pääsihteerin, Eliakim Shaanikan ja hän kysyi voisinko tulla elvyttämään Onandjokwen sairaalan silmäklinikan toimintaa. Siitä kaikki alkoi. Muutaman kuukauden kuluttua palasin Namibiaan ja työt alkoivat. Nyt on jo seitsemäs vuosi alullaan.
 
Ylemmässä kuvassa silmälääkäri Erastus tutkimassa potilasta. Tuolloin klinikka oli iso yhtenäinen tila jossa potilaat odottivat ja saivat hoidon. Remontin yhteydessä jaoimme tilan pienempiin yksiköihin ja rakensimme myös optisen osaston jossa valmistetaan yksilöllisiä silmälaseja näöntarkastuksen perusteella. Henkiläökunta koulutettiin itse.
 
Tapasin Riitan, tulevan vaimoni heinäkuussa 2009. Siitä alkoi uhdikas yhdessäolo ja jo seitsemän kuukauden kuluttua olimme naimisissa. Riitta lähti mukaan Ambomaalle ja on siitä lähtien työskennellyt kirkon ompelimossa suunnittelijana ja työnohjaajana
 
Ompelimossa työskentelee Wilhelmina, Selma, Riitta ja Elina. He valmistavat sekä kirkon työntekijöiden virka-asuja että Africa Fashion mallistoa Suomen markkinoille. Näin hankitaan varoja työhön.
 
Kaksi kertaa vuodessa matkaamme kotimaahan seurakuntakierroksille. Vuoteen 2011 saakka olin vetämässä miestenpäiviä. Sitten se homma kohdaltani loppui. Jäi monia hyviä muistoja
Vanhat kaverit tapasivat pitkästä aikaa Päiväkummun miestenpäivillä. Kalevi Lehtinen ja isäni Tauno muistelivat vanhoja aikoja ja totesivat erotessaan: jos ellemme enää tapaa täällä maan päällä niin sitten kerran Taivaassa. Kalevi sai kohta kutsun iäisyyteen. Siunaamme hänen muistoaan.
 
Aika kului ja toi mukanaan uusia tehtäviä. Kalevin oli tarkoitus tulla Leena-vaimonsa kanssa Ambomaalle jatkamaan evankeliointikurssien sarjaa. Toisin kuitenkin kävi. Hän sai kutsun Taivaan kotiin mutta kerkisi kouluttaa jatkajan työlleen. TM Mari Mutanen piti kaksi kurssia kirkon papeille Engelan seurakuntaopistolla. Mukana kouluttamassa oli myös mm. pastorit Absalom Hasheela, Paulus Heita ja Paul Muha sekä sujuvaa suomea puhuva, enkeli ihmisen muodossa, Aune Shilongo.
Miestenpäivät Engelassa. Tatekulu Raimo Holopainen, joka on tehnyt elämäntyönsä Ambomaalla saapui avuksemme Helka-vaimonsa kanssa alkuvuodesta 2012. He pitivät aurinkouunikursseja. Kuvassa Raimo opettaa miestenpäivien ukoille uuninteon taitoja.
 
Viimevuoden pääsiäisen aikoihin saimme uuden perheenjäsenen. Sylvia, 7-vuotiaana täysorvoksi jäänyt tyttö muutti kotiimme. Elämä muuttui meillä kaikilla.
Nuori neiti on juuri saanut uuden kodin.
 
Tässä talossa Sylvia asui yhdessä serkkujensa kanssa Ongwedivassa. Karmea läävä!
Sylvian sukulaisia. Isoäiti yritti parhaansa mukaan auttaa Sylviaa. Eräs toinen sukulainen teki parheensa estääkseen kaiken avun...
 
Työt jatkuvat Ambomaalla. Uusin haaste on Namibian ev.lut.korkon läntisen hiippakunnan diakonien ja diakonissojen täydennyskoulutus, jonka toteuttajaksi Afrikan Risti on kutsuttu. Työ on jo alkanut koordinointiseminaareilla Ongwedivan vanhalla lähetysasemalla. Diakoniajohtaja Titus Mbango saapuu Suomeen toukokuun puolivälissä tutustumaan suomalaiseen diakoniatyöhön. Varsinainen työ alkaa ensivuoden (2014) alussa. Diakoni Helena Mattinen on valittu Afrikan Ristin lähetiksi toteuttamaan koulutusta.
 
Silmäklinikalla alkaa olla aika tehdä uudistuksia. Hiomakone pitäisi uusia ja muitakin laitteita olisi hankittava. Saimme juuri pohjanmaalta lahjoituksena joitakin laitteita ja eräs hollantilainen silmäkirurgisia laitteita valmistava yhtiö on tarjoutunut tekemään lahjoituksen laitteiden muodossa. Odotamme näiden lupausten täyttymistä.
Kaihileikkaukset ovat olleet keskeytyksissä jo pitkään juuri vanhentuneen laitekannan vuoksi.
Mutta niin kauan kuin on elämää on toivoa.
 
AKTIO AMBOMAA.
Vuoden 2014 maalis-huhtikuun vaihteessa Afrikan Risti järjestää yhdessä ELCIN:in (Namibian ev.lut.kirkko) kanssa suuren evankeliointiaktion. Pekka Simojoki ja Et Cetera-kuoro sekä evankelistat Ilkka Puhakka ja Seppo Niemeläinen ovat mukana.. Järjestämme yhteistyössä Koonono-matkojen (www.koonono.com) kanssa Aktio.matkan. Siitä lisätietoa www.okumona.fi.
 
 
 
Suru-uutinen saapui klinikalle viime viikolla. Juuri eläkkeelle jäänyt klinikan pitkäaikainen sairaanhoitaja Meme Maria sai kutsun iäisyyteen. Siunaamme hänen muistoaan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti